Övrigt om Värmland

Den värmländske statsministern

2018-05-04 20:03 #0 av: GIKmio

Tage Erlander var Sveriges statsminister och Socialdemokraternas partiledare 1946-69. Efter Per Albin Hanssons bortgång kämpade ecklesiastikminister Erlander hårt mot socialminister Gustav Möller, och fick partiledare-statsministerposten föga överraskande. Skeptiska röster talade om hans avgång redan efter två år vid makten på grund av att han skulle få svårt att växla Hanssons mantel, men han lyckades växa i sin roll och få svenska folkets popularitet med sig, och sitta kvar hela 23 år. Han föddes i den lilla byn Ransäter utanför Munkfors 1901 och avled i Stockholm 1985. Tage Erlanders viloplats är på Ransäters kyrkogård. 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tage_Erlander

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2018-05-04 21:08 #1 av: Ghosthunter

Det var den sista riktiga statsministern med pondus säger många och det stämmer nog om man jämför med dagens ledare som bara är skojare och hycklare.

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2018-05-04 21:11 #2 av: GIKmio

#1 Framför allt hade han humor och var folklig..Jag har besökt hans grav i Ransäter. Farsan hade med en röd ros..

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2018-05-04 22:28 #3 av: Göstage

I Finland var man stolt över hans finska anor, och här finns en intervju med honom gjord av den finska redaktionen på SvT.

https://www.oppetarkiv.se/video/2556425/tage-erlander-och-hans-finska-rotter

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-05 12:13 #4 av: GIKmio

#3 Jag fick ärva hans memoarer efter min morfar bestående av fem böcker från hans uppväxt till den dag då han överlämnade sitt ämbete till Olof Palme 1969.  Jag har av någon anledning bara läst den sista boken om 60-talet så det var något nytt för mig. En sak som slår mig i hans minnen från 60-talet är hur han och hustrun Aina obehindrat kunde gå ut från det hyreshus dom bodde i. Sätta sig i bilen och åka till Rosenbad där han blev avsläppt och tog en kort promenad bland folk som vilken vanlig Svensson som helst. Han hade dessutom enligt memoarerna länge sitt telefonnummer i telefonkatalogen. Innan han tröttnade för att någon överförfriskad medborgare ville prata politik i sin ensamhet mitt i natten. Men det var aldrig tal om hot och aldrig någon hotbild mot honom.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2018-05-12 15:52 #5 av: GIKmio

Mer om Erlander finns att läsa här. Artikel från den förra valrörelsen för fyra år sedan tagen ur en magnifik nostalgitidning.. Men historiken är densamma Glad

http://www.minnenasjournal.nu/valextra-2014-tage-erlander-var-langste-statsminister/

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.