Övrigt om Värmland

Goda tider för gränshandeln

2017-11-27 08:17 #0 av: Carpinus

Även om värdeminskningen av den norska kronan inneburit en viss stagnation av gränshandeln andas handlarna optimism, inte minst i Värmland. Det finns gott om expansionsplaner i ett område som utan gränshandeln och norskt EU-utanförskap skulle ha riskerat att vara utdöingsbygd. I Långflon med endast tre bofasta boende vimlar det av norska kunder, och ägaren av det stora köpcentret räknar med att kunna fördubbla den nuvarande årsomsättningen, som är  215 miljoner.

När dessutom  Norge är på väg att införa en lyxskatt på socker nästa år innebär det ytterligare en uppsving för de svenska handlarna tror man - åtminstone så länge inte Sverige följer efter med en motsvarande skatt...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-28 19:21 #1 av: Ghosthunter

Ja, jag såg detta på lokalnyheterna igår. Både på gott och ont det där. Det negativa med stora köpcentrum är ju att det slår ut mindre butiker som typ lanthandel.

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2017-11-28 19:45 #2 av: Carpinus

Jo, det är klart att en del kvarvarande lanthandlare försvinner i konkurrensen. Fast köpcentren vid gränsen vänder sig ju egentligen till en annan köpgrupp, som knappast hade åkt till Sverige för att handla i den lilla lanthandeln. Att sedan svenskar i närområdet inte är dummare än att de handlar där det är billigast och störst utbud är ofrånkomligt. 

Vet av egen erfarenhet åtminstone någon plats där människor gick runt med listor och talade sig varma för att affären skulle vara kvar på den lilla orten men själva inte handlade där. Okej, att de bar runt listorna för att vara snälla mot de som inte hade bil, men när de inte själva gynnade butiken så blev ju kundunderlaget lidande. Och det är ingen ny företeelse, utan det har varit så i många år, och ofta långt ifrån gränshandeln. Så här lät det t.ex. 2004 i Götaälvdalen:

http://www.ttela.se/nyheter/besvikelse-i-hjärtum-1.3044231

Så kontentan kanske kan vara att många kan bo kvar i glesbygden tack vare de stora köpcentren, inte trots?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.