Myter & Sägner

Lambergsfrua

2017-06-20 18:29 #0 av: Carpinus

Lambergsfrua är något så exklusivt som ett urbant skogsrå. Det skulle inte kunna vara möjligt på något annat håll, men i Värmland är det dagsens sanning, och i det landskapet är det ingen som ljuger - det vet väl alla?

Som namnet antyder bodde frua på Lamberget, eller rättare sagt i Lambergstjärn, för hon hade även drag av sjöjungfru. Ibland kunde jägare och andra som haft vägarna åt tjärnen till se Lambergsfrun glida omkring i en halv båt, ståtligt pyntad med guld och annat blingbling. Och vallpojkarna och pigorna kunde komma hem från skogen och berätta om en elegant och välklädd kvinna som spatserade runt på stigarna kring tjärnen.

 Fast hon tröttnade väl på att hållas ute i skogen med sina tjusiga kreationer, och det var nog därför hon började söka sig till stadens gator. Ingen kunde se henne annat än ett grant fruntimmer, men så en gång hade det blivit en glipa i kjolen så hennes svans stack fram. Stadsborna skrattade och pekade finger åt Lambergsfrua, men en man vände sig till henne och undrade: "vill inte ers nåd draga upp släpet?", och då fattade hon vad folk hade roligt åt. Hon tackade mannen som uppmärksammat henne på malören och förklarade att "Hädanefter skall du med dina två händer kunna utföra vilka konstverk du vill, men blott ett av varje slag”. Mannen ifråga var ingen mindre än det blivande universalgeniet Hybelejen, och om detta har Selma Lagerlöf skrivit i Gösta Berlings saga, så om det inte är sant så vet inte jag! Dessutom finns det mötet dokumenterat på en målning i självaste stadshotellet i Karlstad.

En dag på senare delen av 1700-talet dök det upp stenhuggare  och började bryta sten i Lamberget till byggandet av Östra bron inne i staden. Frua såg inte på det där med blida ögon, och när man började arbeta långt in på nätterna blev Frua rent "rasen" så hon sökte upp byggherren Anders Jacobsson och förklarade att "du ska hôlle fre´ på nättera du!" Jacobsson var dock bunden av kontrakt, så han tog ingen notis av fruas uppmaning. Så kom det sig att allt arbete man utfört på bron under dagen nästa morgon återfanns nerrasat i älven, och så där höll det på, till dess Jacobsson gjorde som Lambergsfrua ville - man slutade att hugga i berget på kvällar och nätter, och därmed kunde de fortsätta att bygga på bron utan incidenter.

Nu var det väl ett tag sedan någon såg till Lambergsfrua, men nu i dagarna har en buss döpts efter henne, och det skulle förvåna mig mycket om hon inte passar på att ta en tur med den, mallig som hon är...

Källor:
http://www.bengtbeckman.com/1..Carlstad%20Tingslag.html

https://www.geocaching.com/geocache/GC2G9T3_lambergsfrua?guid=68162912-7ffc-4518-99c1-d294362194fe

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hybelejen

http://nwt.se/karlstad/2017/06/17/elva-bussar-namngavs

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96stra_bron

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-20 18:53 #1 av: Ghosthunter

Tack, det var intressant och kul att läsa om. Jo, lite ovanligt med ett urbant skogsrå, då dom annars brukar hålla till i djupa skogen och lura och förföra män med sin skönhet. Ofta såg man inte skillnaden förrän man såg bakdelen av skogsrån, för hon var ofta ihålig i ryggen och bar svans som du har skrivit.

I de värmländska vildmarkerna har tron på skogsrå, troll, tomtar, vättar och andra väsen, levt kvar väldigt länge och speciellt i Finnskogen.

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2017-06-20 18:57 #2 av: Carpinus

Vi får väl göra en audition så får vi se om vi hittar mera skrômt att skriva om! Skämtar

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-20 19:40 #3 av: Ghosthunter

Ja, det finns ingen brist på berättelser om skrömt i detta landskapet☺

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.