Övrigt om Värmland

Värmländska profiler

2015-11-12 22:54 #0 av: [Carpinus]

Klas Hallberg heter en föreläsare som har en del material utlagt på YouTube värt att lyssna på. Som t.ex. om det här med eget ansvar.


Anmäl
2015-11-12 23:28 #1 av: VSK

Ett pro ut i fingerspetsarna.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2015-11-12 23:49 #2 av: [Carpinus]

Årets värmlänning är ett pris som utdelats årligen sedan 1974 av bl.a. Wermländska sällskapet i Stockholm. I år går det till paret Bengt Berg och Gun-Britt Karlsson. De driver 25-årsjubilerande Heidruns bok- och bildkafé i Fensbol.

Poeten och före detta riksdagsledamoten (V) Bengt Berg, född i Torsby 1946,  har ett trettiotal böcker bakom sig. Den mest kända är väl hans retrospektiva diktsamling från 1999, "Handelsresande i nordiskt vemod", en benämning som han gärna använder som beskrivning på sig själv.

Bengt Berg har en stillsam och lätt filosofisk humor,  naturligt sammanflätad med hans vackra språk.  Men trots att han gör sig bra på hemmaplan har han även ett globalt perspektiv, som t.ex. här, i dikten "Om skor, värld och drömmar". (Det är inte Bengt B. som syns i filmen.)


Anmäl
2015-11-13 21:00 #3 av: [Carpinus]

Håkan Hagegård tillhör en musikalisk värmlandssläkt, och att han gjorde sin scendebut i Ransäter som Erik i Värmlänningarna (1965) var en perfekt avstamp ut i världen. För runt på de stora scenerna har han sannerligen varit; Met, La Scala, Covent Garden och Wiener Staatsoper är några av dem. Han har även hunnit med att grunda ett musikaliskt kulturcenter i Brunskog, dit många unga lovande artister sökt sig inför sina hägrande karriärer.

Givetvis har denne världsbaryton kreerat en mängd stora roller, men mest folkkär blev han nog ändå redan i början av sin karriär för sin roll som Papageno i Ingemar Bergmans TV-uppsättning av Mozarts Trollflöjten.

Den 25 november fyller Håkan Hagegård 70 år, så det får bli ett litet grattis så här i förtid. Blomma


Anmäl
2015-11-13 21:02 #4 av: [Carpinus]

Har råkat bli tre herrar på raken här, men vi får väl försöka att fylla på med lite värmländskor efter hand - för det finns givetvis även gott om kvinnliga värmländska profiler!


Anmäl
2015-11-13 21:40 #5 av: GIKmio

#3 Vi måste även uppmärksamma att Håkan Hagegård har en kusin vi namn Erland Hagegård, också bördig från Brunskog..

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2017-07-30 10:36 #6 av: [Carpinus]1

#2 Idag stänger paret Berg/Karlsson Heidruns Bok- och bildcafé, en värmländsk kulturoas. Fast bokutgivningen fortsätter.

http://www.vf.se/kultur-och-noje/vi-har-haft-en-ohierarkisk-syn-pa-kultur/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-07-13 10:59 #7 av: Göstage

Victor Sjöström är en av våra mest kända regissörer, bland annat spelade han in klassikern Körkarlen, och han blev senare även verksam i Hollywood. När han återkom till Sverige övergick han till att verka framför kameran som skådespelare, och han är mest ihågkommen för sin roll i Bergmans Smultronstället, som visas ikväll på SvT (samt förhoppningsvis några veckor framåt på SVT Play).

Sjöström föddes 1879 i Högerud i Sillbodals s:n. Hans föräldrar var handlanden Olof Sjöström och hans hustru Elisabeth Hartman. Fadern hade misslyckats i affärer, och vid Victors födelse bodde familjen i en enkel fiskarstuga vid sjön Silen. Redan när Victor var ett år emigrerade dock familjen till USA, där fadern till att börja med  var lyckosam i affärer, något som dock inte blev så långvarigt.

Om detta och lite annat om Sjöström kan man läsa bland annat på Wikipedia.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.