Intressanta platser

Von Echstedtska gården - de många myternas boning

2015-10-19 19:22 #0 av: [Carpinus]

Echstedtska gården i Kila är en kulturpärla som är väl värd att göra en närmare bekantskap med. Mycket har skrivits om gården - om dess unika väggmålningar, avträdet där gårdens namngivare med familj möter oss i en något burlesk avbildning*, och även gårdens funktion som genbank för landskapets äpplen har skildrats. Här skall vi istället ägna oss lite åt de sägner som omger von Echstedtska gården, men först lite om gårdsherren själv.

Bengt Ekstedt föddes i Segerstad 1723. Han var en begåvad man, som efter studier i Uppsala kom som auskultant till Svea hovrätt och senare upprätthöll en tjänst vid Kungliga Myntverket. Ekstedt skötte sina ämbeten så väl att han adlades 1756, varvid han antog namnet von Echstedt, något som väl föll sig naturligt, då den äldsta brodern blivit adlad redan fem år tidigare och tagit sig detta efternamn.

 År 1758 kunde Bengt von Echstedt dra sig tillbaka med assessors avsked, och flyttlasset gick åter till Värmland. Han bosatte sig först i Alsters socken, men inköpte snart den gamla egendomen Västra Smedbyn i Kila, där han lät uppföra en praktfull rokokobyggnad inklusive flyglar, "nyckelfärdigt" i mitten på 1760-talet. Hur von Echstedt fått kapital att dels köpa egendomen och dels uppföra det förnämliga byggnadsverket gick det rykten om redan under hans livstid. Den mest vardagsnära slutsatsen är att han ingick i en välbärgad syskonskara, där han själv kanske inte var den mest framgångsrike. Att han efter den första hustruns död ingått ett gifte med den förmögna brukspatronänkan Christina Catharina Herwegh kan säkert också ha inneburit en förbättrad ekonomisk situation.

Men det finns en annan florerande förklaring till von Echstedts rikedom. Han var enligt gamla stämmoprotokoll och lokalt traderade berättelser inte alltid så välsedd i socknen, Bengt von Echstedt ansågs som ganska hetlevrad och det hände att han tog till käppen i dispyter med lokalbefolkningen. Att det då började gå rykten om att han kommit över sedelmakulatur som han sedan låtit prångla ut kanske inte var så underligt, med tanke på hans tidigare karriär vid Kungliga Myntverket. I det sammanhanget har det talats om en dräng som blivit så involverad i skumraskaffärerna att han till sist måste röjas ur vägen, och efter att ha blivit kallblodigt mördad med tre pistolskott skulle han ha blivit gömd under fruns säng i förmaket. Fläckar på trägolvet som sägs vara drängens blod är ännu i våra dagar fullt synliga, och de där tre pistolskotten har flera vittnen sagt sig ha hört återupprepas långt efter att Bengt von Echstedt lämnat detta jordiska. Även den stackars drängen påstås ha visat sig.

 Och det är väl här någonstans sägenbildningen om Västra Smedbyn och von Echstedt börjar ta form, med berättelser som lever ännu i våra dagar. En som återgett en del av dessa historier var domprosten C.V. Bromander,  som i "Värmland Förr och Nu 1933" delade med sig av några av dem i summarisk form. En av historierna handlar om Bengt von Echstedt själv och förtäljer att när assesorn avled år 1794 kastades alla dörrar i byggnaden upp på vid gavel och ute på gårdsplanen visade sig ett par svarta hästar spända framför en svart vagn. När gårdens folk närmade sig ekipaget försvann det dock i tomma intet.

 Och apropå hästar sägs att i en korsväg mellan Smedbyn och det angränsande Sandbol kan ibland en vit häst uppenbara sig. En modig ortsbo som hade passerat korsningen en månljus natt och sett hästen hade plockat upp en sten och kastat mot djuret, men stenen hade passerat genom spökhästen och i det samma upplöstes synen. I en annan berättelse (dock ej återgiven av Bromander) berättas om ljud från ett framrusande hästspann i allén framför gården, utan att några hästar har kunnat ses.

En senare berättelse som faktiskt inträffade under domprostens livstid gör gällande att två inhyrda sömmerskor som övernattade i byggnaden i början av 1900-talet tvärvaknade av vad de upplevde som ett kraftigt skott. Ingen annan på gården hade dock hört smällen (se ovan om den mördade drängen!).

Domprosten vet också att berätta att tomtar brukar uppehålla sig på gården. Tomtar har ju enligt traditionen visat sig på många platser, men faktum är att just i Kilatrakten verkar det finnas extra många enligt historierna. Några av mina släktingar från orten bara några generationer tillbaka sades på fullt allvar ha påstått sig ha tomtar på sin gård.

Det här var de sägner från von Echstedska gården som domprost Bromander delade med sig av, men den mest spridda berättelsen är nog ändå den om drängen som ville spela en piga som var hans käresta ett spratt. I pigans arbetsuppgifter ingick att innan hon slutade på kvällen gå en runda runt på gården för att kontrollera att allt var stängt och låst, samt att brasor och ljus släckts. Då hon kom till köket hoppade drängen fram iförd ett vitt lakan. Av ren instinkt kastade hon en tung nyckel mot "spöket", och det gick så illa att nyckeln träffade i tinningen och  han föll död ner. När pigan insett vem hon dödat sägs hon ha blivit tokig, och man tvingades hålla henne inspärrad i en stenkällare under den norra flygeln (källaren finns kvar än idag, liksom nyckeln som hon påstås ha kastat). I en version anges pigan än idag visa sig på gården, medan hon i en annan uppges oförklarligt ha försvunnit ur sitt förvar.

Flera av sägnerna kan i utförligare skick läsas i Värmlands Museums årsbok 2012, som hade just von Echstedtska gården som tema. Där berättas givetvis även "allt annat" om denna sevärda karolinergård.  

* Von Echstedt med hustru kan ses här under avspänt samtal på hemlighuset.

Att det för övrigt fortfarande sker oförklarliga händelser har gårdens intendent berättat om i en tidningsartikel (i Säffle-Tidningen?) som jag tyvärr inte har lyckats återfinna.

Illustration von Echstedtska gården är egen bild.


Anmäl
2015-10-19 20:05 #1 av: Ghosthunter

Tack! Fantastiskt bra skrivet och mycket intressant. Ja, det är verkligen en mytomspunnen gård och herrgården är otroligt vacker med sina målningar. Den har förmodligen Sveriges finaste inredda utedass ocksåSkrattar

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2015-10-19 20:18 #2 av: Ghosthunter

Här är en bild inifrån.....tror det är riddarsalen om jag inte minns fel. Fotot taget av mig 2014.

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2015-10-19 20:19 #3 av: Ghosthunter

Bild inifrån dasset, som är stort som ett rum....

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2015-10-19 21:00 #4 av: [Carpinus]

Skoj att du gillade artikeln, och det är fina bilder du bjuder på! Jag har en del diabilder från gården som jag skall skanna in när tiden tillåter.


Anmäl
2015-10-19 22:18 #5 av: Ghosthunter

Det första man möts av när man kommer in i huset, är två soldater som vaktar farstun https://twitter.com/varmlandsmuseum/status/604148580065091586

Minns att hon som jobbade där, kände en trygghet i dessa väktare!!Glad

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2015-10-19 22:22 #6 av: [Carpinus]

#5 Det finns en viss teknik i målandet av de två grenadjärerna, samma som på Mona Lisa: man upplever att de följer en med ögonen när man flyttar på sig. "De bevakar en", skulle man kunna säga.


Anmäl
2015-10-19 22:28 #7 av: Ghosthunter

Ja, det stämmer bra detGlad

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2015-10-20 17:51 #8 av: GIKmio

Lite kuriosa: 1986 gjorde SVT i Göteborg en tv-serie av Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga med Thommy Berggren i huvudrollen.. TV-serien var inspelad på flera ställen i Värmland. Bland annat filmades en scen från von Echstedtska gården. När jag var på gården i fjol somras berättade intendenten Käthy Nilsson att självaste Margaretha Krook som spelade rollen som majorskan på Ekeby var på plats. Oerhört vänlig människa i verkligheten till skillnad mot dom roller hon oftast gestaltade.. Storfrämmande i Kila med andra ord..

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2015-10-20 19:11 #9 av: Ghosthunter

Den serien skulle jag gärna vilja se. Hoppas den kan sändas i reprisGlad

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2015-10-21 12:41 #10 av: vinden är min mor

Kanon bra skrivet!
Får nog ta en tripp dit när jag får tid.
Ser jag fel eller sitter herrskapet på dasset i målningen?
Ja det finns ju olika sätt att umgås i olika familjer...

Anmäl
2015-10-21 12:49 #11 av: [Carpinus]

#10 Ja, du kommer inte att bli besviken om du gör den utflykten!

Javisst, von Echstedt har låtit avporträttera sig och sin hustru på muggen. Tyder väl på en viss självironi, men vad jag förstått var det även lite inne med sådana lätt skabrösa uttryck under den eran. Vi talar ju om Bellmans tid...Skämtar


Anmäl
2015-10-21 12:51 #12 av: Ghosthunter

Ja och det kommer uppassare med papper till domSkrattar

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2015-10-21 14:51 #13 av: vinden är min mor

Ja det gör det ju.
Fast visst är det väl samma dam på båda målningarna?
Gubben tycks ju i alla fall vara en annan.
Är det inte lustigt hur något som är fullkomligt normalt i en tid kan vara så udda i en annan?
Ändå tror jag inte vi människor har förändrats speciellt mycket.

Anmäl
2015-10-21 15:01 #14 av: [Carpinus]

Man kan ju föreställa att hemlighuset på Smedbyn var något storslaget på sin tid, då lokalbefolkningen kanske uträttade sina behov sittande över ett fällt träd i skogen, hukade i blåbärsriset eller satte sig på gödselstacken.  Att herrskapet kunde förrätta sina behov sittande på "tronen"var kanske något de ville föra vidare till eftervärlden för att visa sin förfining?


Anmäl
2015-10-21 17:05 #15 av: Ghosthunter

Det var status även på dassSkrattar

Att det är samma dam på båda målningarna har jag också tänkt på, de har ju nästan samma kläder, men är man på plats och tittar noga så är de inte riktigt lika i ansiktet.

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2015-10-22 07:54 #16 av: vinden är min mor

Nu blir jag nästan sugen på att göra en målning hemma i toataket med kungen och silvia" på tronen"

Silvia med sin hov vinkning och terras-whalberg och Camilla Henemark som kommer med papper.

Undrar om jag inte skulle få bli med i en del inrednings tidningar då?

Anmäl
2015-10-22 09:37 #17 av: Ghosthunter

Ja gör det och lägg sedan in en bild härSkrattar

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2015-10-22 09:45 #18 av: [Carpinus]

Känns lite grann som om vi håller på att förvandla den fina gården till en skitsak...

https://www.youtube.com/watch?v=NRxgXdpYlG0


Anmäl
2015-10-22 10:06 #19 av: Ghosthunter

Skitsnack i alla fallSkrattar

Förr under främst 1700-talet var det vanligt att höjdarna satt tillsammans på dass och snackade och rökte pipa!!

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2015-10-22 10:24 #20 av: [Carpinus]

#19 Något som verkar ha överlevt in i vår tid. Jag hade en barndomskamrat vars far hade sin egen variant av balkongrökning. Han gick in på dass och rökte, så där försökte man undgå att gå in för röklukten hade bitit sig fast...Illamående


Anmäl
2015-10-22 12:14 #21 av: vinden är min mor

Jag hade en kompis vars föräldrar hade två vanliga små  handukar hängande, den ena var för över och den andra för undre.

Då gällde det att man inte tog fel.

Väldigt fin länk Carpinus!

Är det levande teater också?

Är det i Säffle trakten någonstans?

Anmäl
2015-10-22 12:26 #22 av: [Carpinus]

#21 Ja, det är i Kila, som ligger i Säffle kommun. Vägbeskrivning enligt turistbyrån: E18 mot Oslo, vid Nysäter följ skyltning mot von Echstedtska gården.

Man brukar ha olika kulturaktiviteter som utställningar, berättarkvällar och förmodligen även teater på gården. Fast så här års är det bara öppet för sällskap.

Mer att se om du ändå är i Säffle.


Anmäl
2015-10-23 08:40 #23 av: vinden är min mor

Säffle äger ju!Kär

Ett av mina största intressen råkar vara jordkulor så nu blir jag defentivt tvungen

att åka dit.

Anmäl
2015-10-23 08:43 #24 av: [Carpinus]

#23 Jordkulor finns det gott om i Värmland! De flesta är dock obebodda numera.


Anmäl
2015-10-23 08:45 #25 av: vinden är min mor

Finns det någon bebodd menar du?

Jösses!

Anmäl
2015-10-23 08:49 #26 av: [Carpinus]

#25 En vet aldrig när det gäller Värmland...Skämtar


Anmäl
2015-10-23 09:11 #27 av: [Carpinus]

Nu finns det en jordkuletråd att gräva i!


Anmäl
2015-10-23 10:23 #28 av: vinden är min mor

Du är alldeles underbar!Hjärta

Anmäl
2015-10-23 10:33 #29 av: [Carpinus]

#28 Nåja -en gör så gôtt en kan...Glad


Anmäl
2015-10-23 12:22 #30 av: Ghosthunter

Vi kräver jordkulans dagGapskrattar

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2015-10-23 13:04 #31 av: [Carpinus]

#30 Faktiskt en alldeles utmärkt idé! Tummen upp En stunds eftertanke för människor som levt i armod i utkanten av platser där vi nu lever i relativt välstånd, det skulle inte skada...Skämtar


Anmäl
2015-10-26 10:05 #32 av: vinden är min mor

fantastiskt bra idé!Skrattar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.