Historia

Silbodalsprästen

2015-09-09 11:21 #0 av: Ghosthunter

Historien om Silbodalsprästen Anders Lindbäck fascinerar fortfarande många. Inte så märkligt, för det är en av Sveriges kriminalhistorias största och intressantaste mordfall genom tiderna....

Silbodalsprästen, Anders Lindbäck, fick tjänsten som präst i Silbodals socken och det var en mycket fattigt trakt som han kom till 1862, från Dalsland. Fattigdomen bekymrade Lindbäck och började att mer eller mindre att styra socknen med stålhand. Han avskaffade kyrkorådet och ersatte det med ett mindre demokratiskt förtroenderåd. Men han nöjde sig inte med detta. Girighet och strävan efter att lösa problemen i socknen, fick prästen att komma på ett mera ljusskyggt sätt att få bukt med problemen.

Han tyckte att gamla och svårt sjuka var en belastning i församlingen, så han blandade helt enkelt i arsenik i nattvardsvinet, som han gav till åldringarna vid hembesök. Tre personer hann han avliva innan han blev allt för girig och frångick sin ursprungliga plan. Det sista offret var  Anders Lysén, en gammal barndomsvän, som prästen bjöd in i sitt hem. Denne dog efter att ha ätit en tallrik med gröt.

Misstankar väcktes nu mot Lindbäck. I början av 1865 krävde Anders Lyséns bror att man skulle öppna graven. I mars gick länsman med på kravet och efter analys fastslogs det att han dött av arsenikförgiftning. Fler gravar grävdes upp och prästen Anders Lindbäck ställdes inför rätta. Efter en tid erkände Anders Lindbäck tre mord och tre mordförsök.

Efter rättegången i Långelanda tingshus, en mil norr om Årjäng, blev han förd till Karlstads stadsfängelse, där han hängde sig i cellen, innan dödsdomen mot honom blev ett faktum.

Här kan ni läsa mera detaljerat om giftmördaren: http://www.vf.se/nyheter/arjang/den-giftmordande-prasten-i-silbodal-fortsatter-fascinera

https://sv.wikipedia.org/wiki/Anders_Lindb%C3%A4ck_(kyrkoherde)

                                       -----------------------------------------------------

Karlstads gamla stadsfängelse är numera ett mycket trevligt hotell som jag kan rekommendera för alla som letar rum i Karlstad. Det heter Clarion Hotel Bilan. I källaren finns ett litet fängelsemuséum och i alla rum finns tavlor och uppgifter om fångarna som suttit i diverse cell, som numera utgör hotellets rum. För er som är intresserade av det övernaturliga, så spökar det på hotellet och ett av dessa spöken är inte mindre än Anders Lindbäck, den giftmördande prästen från SilbodalSpöke

                                          ----------------------------------------------------

Jag rekommenderar även ett besök i Långelanda gamla tingshus, som ligger en mil ovanför Årjäng, utmed väg 172. Detta står öppet för besökare och det är gratis att stiga in i tingshuset:

http://www.kringla.nu/kringla/objekt?referens=raa/bbr/21300000013974

http://www.visitvarmland.se/sv/gora/langelanda-tingshus-28721

Bildkälla: https://sv.wikipedia.org/wiki/Anders_Lindb%C3%A4ck_(kyrkoherde)

Källa (text) se länkarna.

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2015-09-09 16:32 #1 av: GIKmio

Jag undrar om inte självaste Leif Gw Persson har uppmärksammat detta historiska kriminalfall i veckans brott på SVT?

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2015-09-09 18:20 #2 av: Ghosthunter

Nu när du nämner det, så undrar jag om du inte har rätt i det.....har ett svagt minne av det!

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.