Intressanta platser

Morokulien

2015-09-01 20:04 #0 av: Ghosthunter

Morokulien är unikt i sitt slag i Sverige. Det område som ligger mitt på gränsen mellan Sverige och Norge, utropades 1959 till egen stat och självaste Lennart Hyland, känd från TV och radio, tog rollen som statschef.

Det var i samband med ett radioprogram som hette Över alla gränser år 1959, som Lennart Hyland och norrmannen Randi Kolstad, lite skämtsamt, skapade Morokulien. Namnet kommer av det norska ordet moro och det svenska ordet kul, som har samma betydelse (moro & kul i en = moro-kul-i-en). Namnet uppfanns av Bertil Perrolf och Per Løken - "Margarinkungen".

Det som mest började som en plojgrej, gick över till mer allvarsamt läge, dock med glimten i ögat, när t.o.m den svenska statsminister Tage Erlander och norska statministern Einar Gerhardsen på Lördagskvällen 3 Oktober 1959, utropade Morokulien som en egen stat i Norden. Livslängden var dock bara bestämd till en vecka och Lennart Hyland blev dess statschef. Staten Morokulien kunde bland annat stoltsera med världens enda internationella postverk.

Men staten Morokulien fortsatte att leva kvar och fick t.o.m en egen valuta 1979. Valutan heter daler, dock går det ej att köpa nåt för den, men det finns samlarvärde i dem. Ett eget pass, som endast är en souvenir, går att köpa i Turistbyrån i Morokulien. Turistbyrån ligger precis på gränsen och ena sidan av byggnaden ligger i Sverige och den andra sidan i Norge. Detta gör även det 18 meter höga Fredsmonumentet, som invigdes den 16 Augusti 1914 och som förklarar att krig mellan Sverige och Norge ej ska vara möjligt. På monumentet står det "Hädanefter skall krig mellan skandinaviska bröder vara omöjligt", ett citat av Kung Oscar I.

Världens minsta bro mellan 2 nationer står också på gränslinjen (se bilden)

Morokulien är belägen, några kilometer väster om Charlottenberg, vid gamla kända Eda glasbruk och här finns också en amatörradiostation, som även inhyser ett litet museum, som är känt över hela världen.

Varje år, en dag i Juni månad, finns här även en stor vida berömd loppmarknad, som även den ligger på båda sidorna av riksgränsen, och som lockar tusentals kunder och försäljare.

Källor: Egen text - egen bild.

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2015-09-02 09:31 #1 av: [Carpinus]

Margarinkungen Per Løken på Magnor har jag skakat hand med i barndomen, eftersom min far gjorde lite affärer med honom. På den tiden gick gränshandelståget motsatt väg än idag, då värmlänningarna strömmade över gränsen för att köpa billigt margarin (gjort på valfett) och socker. Själv brukade jag bli mutad med norsk choklad från Freia för att sitta snällt i bilen, men den var mörk och mindre populär från min sida. (Freias  grundare startade f.ö. även Marabou i Sverige en gång i tiden, men det är en annan historia.)


Anmäl
2015-09-02 20:06 #2 av: Ghosthunter

Ja, det var populärt att handla margarin och socker i Norge förr, då hade vi ju starkare krona också. Roliga minnen du har, Carpinus!Glad

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2015-09-02 20:15 #3 av: GIKmio

Morokulien passerade jag på resorna upp till Kongsvinger. På tal om handelsresor över gränsen så var vi till Örje. Det kändes bekvämast att åka in i Norge via Årjäng och Töcksfors härifrån.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2015-09-02 20:23 #4 av: [Carpinus]

#2 Åldern börjar ta ut sin rätt - det jag tyckte hände igår är historia nu...Glad


Anmäl
2017-10-04 19:11 #5 av: Ghosthunter

Lite kul. När jag började att jobba på AME för 3 veckor sedan, så var det första uppdraget att klippa gräset kring monumentet och soluret och sen dess har jag varit där ytterligare en gång och klippt. Måste erkänna att det kändes lite speciellt att klippa just därSkrattar

Inte ofta man klipper gräs i två länder vid samma tillfälleSkrattar

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2017-10-05 08:28 #6 av: Ghosthunter

En bild med gräsklipparen på norska sidanSkämtar

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl