Annons:
Etiketthistoria
Läst 19350 ggr
Ghosthunter
8/31/15, 10:17 AM

Värmländska Finnskogen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Finnarna är kända för att vara ett segt släkte. Svedjefinnarna som kom till Sverige från mitten av 1600-talet, fick verkligen kämpa för en dräglig tillvaro. Dom kom utan något och brände, sådde och byggde sina gårdar i de djupa skogarna. Finsk sisu på högsta nivå. Detta folk var också kända för att vara trolldomskunniga och det fanns en mängd kloka gummor och gubbar....

Finnarna är kända för att vara ett segt släkte. Svedjefinnarna som kom till Sverige från mitten av 1600-talet, fick verkligen kämpa för en dräglig tillvaro. Dom kom utan något och brände, sådde och byggde sina gårdar i de djupa skogarna. Finsk sisu på högsta nivå. Detta folk var också kända för att vara trolldomskunniga och det fanns en mängd kloka gummor och gubbar….

De så kallade svedjefinnarna eller skogsfinnarna, började komma till Sverige redan i mitten av 1600-talet. Anledningen till att dom sökte sig västerut, till Sverige, var dels oroligheterna vid gränserna till Ryssland och att det började bli ont om plats för svedje och odling. Dom uppmuntrades också av svenska kronan att komma hit och fick 7 skattefria år. Många av dessa invandrande finnar kom från finska Souvolax och stannade i Finnskogen i Värmland, som även sträcker sig en bra bit in i Norge. Ännu i slutet av 1800-talet, fanns många finnar kvar, men dog ut helt i mitten av 1900-talet. Nu finns bara historia och en mängd gamla vackra finngårdar kvar. Några av de mest kända är Ritamäki, Mattila, Karmenkynna, Rikkenberget och Skråckarbergets finngård.

Svedjebruk

Finnarna letade ofta upp de mest ödsliga markerna, mitt ute i djupa skogen och ofta högt upp på bergssluttningarna, vilket det finns gott om i Norra Värmland. Här slog dom sig ned och började att hugga skogen, sedan brände dom marken och började att så, mestadels råg och vete, vilket växte väldigt bra efter eldens härjningar. Ordet svedje kommer ur ordet svedd, alltså bränt stoft. Tyvärr kom dom inte alltid så bra överrens med svenskarna, vilket kan vara en förklaring till deras val av ödsliga marker.

Bostäder

Från den huggna skogen byggde dom sitt hem. Det sägs att en bastu var det första finnarna byggde, men troligen är detta bara en myt…även om jag misstänker att det inte dröjde allt för länge innan bastun uppfördes!Skrattar Rökstugan, som var själva bostaden, var troligen det första dom därför byggde. Sedan tillkom lador, brygghus, härbre (stabbur) torkus och annat.

Deras rökstugor var unika på sitt sätt, genom det speciella sättet att isolera mot kyla. Dom hade en rökugn som dom eldade i, men ingen skorsten. Det speciella med detta var att dom lät röken samla sig uppe i taket i stugorna och hade enbart en lucka i taket, som dom kunde öppna och reglera mängden rök. Röken isolerade väldigt bra mot kyla och ofta räckte det att elda endast en gång per dygn, för att hålla värmen. Smart idé, men man kan ju diskutera om det verkligen var så bra för hälsan att bo där i röken! Kolla man upp i taket i rökstugorna, så ser man hur det är alldeles svart av sot. Ofta hade stugorna också en så kallad svenskstuga, där det lagades mat över öppen eld, men med en skorsten. Dessa fungerade således som kök.

Magi och mysticism

Finnskogen är ett mytomspunnet område. Barrskogens mörker ruvar på hiskeliga historier om mystiska dödsfall, hemsökta torp och gengångare. Här berättas det om poltergeist, trollgubbar, häxor och ockulta symboler. Historier som hör hemma i dåtid, men som fortfarande lever i folkmun.

Juliana Olsson föddes på Springarbacken i Södra Finnskoga 1879 och anses vara den siste kända trolldomskunnige i Finnskogen. Hon gifte sig med norrmannen Ole Olsen men blev änka efter 13 års äktenskap. Hon flyttade då in på torpet Södra Ivana och fick ett rykte om sig att kunna utöva svartkonst. Många är historierna kring denna Finnskogens sista trollkunniga som blev kallad Ivana-Julia.Ivana-Julia dog 1969 men till och med efter sin död forsatte hon sprida skräck i bygden. Det berättas om en pojke som var ute med sin eka och blev träffad av blixten och dog. Senare gick rykten om att han hade tagit en filthatt inne i Ivana-Julias torp och att det var hon som hade sänt ner blixten från himlen för att döda honom.Andra historier kring Ivana-Julia• Djurinspektör Ante Antee klagade över Julianas djurhållning. Men det borde han aldrig ha gjort. Juliana garanterade att Ante Antee inte skulle komma tillbaka till hennes stuga igen. Det gjorde han inte heller för strax därefter avled han på en inspektionsrunda.• Tre huggare från Skråckarberget nekade Juliana hjälp med veden eftersom de inte hade tid för det. Juliana ska ha sagt att "Jag ska nog se till att ni får tid", och senare insjuknade två i feber och en annan högg sig i benet och blev liggandes i hemmet.• Juliana bad en man att hjälpa henne med vårbruket, men han svarade att han inte hade tid. Juliana sade då "Du ska bli lika bet som jag" och en kort tid efteråt blev hans häst blind.

Svart magi

De "onda krafterna" användes när man ville skada någon och ett vanligt inslag i den skogsfinska folktron var björnstämning, att man genom besvärjelser kunde få en björn att lyda ens befallning, främst för att den skulle slå en oväns boskap. Bildmagi (mieskuva) användes för att skada någon man tyckte illa om. Man gjorde en bild av personen, till exempel uthuggen i ett träd och slog sedan spikar olika långt in i bilden, beroende på hur mycket man ville skada personen i fråga. Genom att slå in spiken djupare och djupare orsakades lång och smärtsam sjukdom Om man ville att personen skulle dö kunde man exempelvis ta hårstrån eller en tygbit från den personen och fästa på figuren för att sedan skjuta på den. Den räddning som fanns för en person som blivit utsatt för detta var att hitta bilden och förstöra den. Det ansågs farligt att hugga ner dessa träd och därför fanns de kvar ganska långt fram i tiden.

Vit magi

Den vita magin, de goda krafterna, användes för att skydda sig och boskapen eller för att bota sjukdomar. Femhörningen, pentagrammet, var en magisk symbol som gav lycka och välgång och skulle ristas med kniv i ett enda drag. Men om en spets ensam pekade neråt var pentagrammet istället en ond kraft som användes för att skada någon.

Medan man väntade på vintern så att man kunde frakta den döde till kyrkogården begravdes ofta den döde på en ö eller holme, så kallade likholmar. På holmen var kroppen skyddad från onda makter, då man trodde att ondska inte kunde färdas över vatten.

Rönnen användes i magiska syften och när man släppte ut boskapen på våren stod husmor gränsle över lagårdsdörren och lät korna springa mellan hennes ben. Skogsfinnarna hade också särskilda ritualer kring jakten, och speciellt björnjakten. Här respekterades djuret och man var noga med att återlämna björnens skelett till naturen. Som avslutning på björnens "begravningsceremoni" sattes skallen upp i en stor tall för att sändas tillbaka till naturen så att den kunde bli ett byte åt jägaren igen. I Orsa Finnmark, närmare bestämt i Fågelsjö finns en sådan holme som kallas för Björnskalleholmen, och även om inga skallar sitter kvar idag så är det ett uppskattat besöksmål som bär på många skogsfinska historier och traditioner.

Magin finns bevarad

I Finnskogarna finns många platser där spåren av skogsfinnarnas folktro finns bevarade. I Södra Finnskoga, i den lilla byn Röjden, till exempel, finns ett märkligt kors i marken, där ingenting klarar av att växa. Ingen vet med säkerhet hur gammalt korset är men man tror att det har funnits på platsen i minst 150 år. Det finns många sägner om korsets uppkomst, och en av dessa berättar om likbärarna, som lämnade de döda på platsen för att slippa släpa på en tung kista ända till kyrkogården i Dalby. När de sedan kom fram till kyrkogården var kistan fylld med sten för att ingen skulle upptäcka att liket saknades. Kanske är korset en minnes- och viloplats för alla dem som inte fick en riktig begravning på kyrkogården i Dalby.

Spöken och väsen

Många bevarade finngårdar och skogar anses vara hemsökta. Som jag har berättat mycket om innan, så spökar det fortfarande vid ruinerna runt den gamla finngården Velgunaho. Många som har varit där på natten har sett och fotograferat mystiska ljussken och röster och andra ljud har hörts. Dock har jag själv inte upplevt några spökerier där, jag behöver väl mera tid att utforska stället (och tur), men jag har känt den starka energin och den mystiska stämningen på platsen.

Det ska visst ha funnits en gård i Rikkenberget, som ligger bara ca 3 km från Velgunaho och Röjden (det var i Rikkenberget som jag bodde i somras, men har ingen aning om vilken gård som det spökade på….kanske finns den inte kvar?) som det var lika våldsamma spökerier och poltergeistutfall.

Andra kända ställen med spökerier av den mera starka, våldsamma och mystiska sorten, är bl.a en gård i Bogen och Nedre Knektbråten. Även där Skiillingmarks hembygdsgård idag ligger, låg det ett gammalt finntorp och även där har det varit (och är) mycket starka krafter. Personligen tror jag att finnarnas magi, till en viss del, ligger bakom mycket av spökerierna och mystiken i finnskogarna och på Frammegården. Såna ritualer som förekom, öppnar lätt upp portaler och många av dessa står förtfarande öppna.

När det gäller naturväsen, så finns det även gott om dessa i Finnskogen. Inte alls märkligt med tanke på hur stora områden det är som ligger helt öde. Här kan trollen, feérna, älvorna, skogsråna och andra väsen leva tämligen ostört.

Källa; finnskogarna.com och övrigt efter egen undersökning ur bl.a broschyrer, böcker och fakta från nätet.

Bild: Egen bild av rökstugan på finngården i Rikkenberget.

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Annons:
Magi-cat
8/31/15, 10:39 AM
#1

Intressant artikel! 👍

Det sägs att en bastu var det första finnarna byggde, men troligen är detta bara en myt.

Det viktigaste kommer först. 😉 I bastun hade man värme och vatten och kunde bo där medan stugan byggdes. Bastun hade en central plats för alla mellan födelse och död.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Ghosthunter
8/31/15, 1:10 PM
#2

Ja och torka kläder i också🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

[Carpinus]
8/31/15, 1:39 PM
#3

Den värmländska Finnskogen har ju en utlöpare på den norska sidan gränsen, dit cirka 3000 finnar invandrade på 1600-talet. Det finns där en gemensam historia med den svenska sidan även i fråga om traditioner, och där kan man än idag träffa på människor som utan att tveka säger att man mött huldran .

"Jeg har møtt så mange som har møtt Huldra og som er så gravalvorlige på det at det er helt klart at det er noe konkret de har opplevd", säger Birger Nesholen på Norsk Skogfinsk Museum i ett reportage på NRK .

Ghosthunter
8/31/15, 1:54 PM
#4

Visst, det är en stor del av Finnskogen som ligger på norska sidan och jag tycker inte att det är konstigt att tron på skogsväsen lever kvar ute i de tysta och djupa skogarna. Jag har själv förnimmelser av att de finns där🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

[Carpinus]
8/31/15, 2:08 PM
#5

I gamla uppteckningar nämns att huldran (skogsrået/skogsfrun) hade nära band med  björnen. Det gör björnön i Orsa Finnmark som du nämner i TS lite extra spännande!  Kanske rörde det sig om någon kult till björnen och huldran?

Ghosthunter
8/31/15, 3:42 PM
#6

Så kan det mycket väl vara🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Annons:
Cristine
9/1/15, 1:36 AM
#7

3 km från där jag bodde innan jag flyttade till Tynderö låg Lögdö vildmark bebott förr av finnar som röjde skogen och var trollkunniga. Detta ligger i Medelpad.

Historier om honom och hans trolldommar kunde man läsa om i Ljustorpsbladet.

https://www.youtube.com/watch?v=2So7V9XfNlg

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Ghosthunter
9/1/15, 7:58 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Ja, dom var ofta väldigt trolldomskunniga. Man kan se att dom har ristat in symboler mot de onda makterna. Jag var och tittade på Juhola Finngård i helgen o där finns ett trollkors inristat i en sten (ifyllt med vit färg för att synas bättre)

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

[GIKmio]
9/2/15, 6:59 PM
#9

Jag har aldrig varit så högt upp någon gång..

Ghosthunter
9/2/15, 7:51 PM
#10

Men du har väl varit i Mattila iaf, om jag inte minns fel….Juhola finngård ligger knappt 1 km ifrån🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

[GIKmio]
9/2/15, 8:09 PM
#11

#10 Mattila har jag varit en gång. För 30 år sedan på skolresa som mer liknade ett vildmarksläger..

Ghosthunter
9/2/15, 10:17 PM
#12

Ja det är mera läger där. Det är stängt för allmänheten annars och i ett av husen så såg det ut som det bodde någon i. Men man får gå och titta på de gamla byggnaderna om man vill🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

[GIKmio]
9/3/15, 9:12 PM
#13

Jag minns det var mulet och höstrusk den där helgen i Mattila. Och att vi eldade med ved i stugorna.

Annons:
Ghosthunter
9/5/15, 2:26 PM
#14

Man skulle kunna tänka sig att det var väldigt ohälsosamt med rökstugorna, som saknade skorsten och hade ett konstant lager av tjock rök i taket som isolering. Men faktum är att om man kommer över en viss temperatur, så blir det nästan hälsosamt. Då bildades en massa antioxidanter och andra nyttiga ämnen i luften🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

vinden är min mor
9/10/15, 8:30 AM
#15

Härlig läsning Ghost hunter!

Jag härstammar från finnarna som levde i Tiveden.

De kom också från Savolax de allra tidigaste på slutet av 1500 talet och sedan kom det fler på 1600 talet.

Jag har forskat en del om dem och det är många likheter måste jag säga.

Jag har läst att den första finnen kom vandrande mitt i vintern barfota!

Han gjorde sig en riskoja först sedan byggde han ett hus.

I Tiveden pratar de fortfarande om skam som är en blandning av djävulen och oden om jag förstått saken rätt.

Enligt folktron

hände det att folk förvandlade sig till varulvar men framför allt var det mycket signeri.

I tröskeln på boningshuset ristades en orm in eller också begravde man en under tröskeln. Det pratades även mycket om mjölkharar.

☀️Mörker är bara brist på ljus

Ghosthunter
9/10/15, 10:23 AM
#16

Så kul, det är väldigt intressant med denna finnkulturen. Tala om driftigt och segt folksläkte och sen är det intressant med deras magiska ritualer och trolldomskonst🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

vinden är min mor
9/11/15, 8:31 AM
#17

Ja de hade ju ett kunnande som kristendomen förbjudit i vårt land för länge sedan.

Det var väldigt roligt att se vid släktforskning hur de först hade allt detta kunnande och egna gudar.

Det verkar som de var kallade till tinget för bråk mellan grannar och otuktigt leverne regelbundet.

och sedan efter några generationer var de med och drev igenom att de skulle ha en kyrka, och byggde små skolor.

Det kändes lite som" vi blev som de andra"

Men jösses vilka fina byggnader de timrade!

☀️Mörker är bara brist på ljus

Ghosthunter
9/11/15, 10:44 AM
#18

Ja, det uppstod en del bråk med svenskarna, men det kunde även vara bråk emellan grannarna där tomterna gränsade emot varandra.

Bara att hålla med…..jättefina och hållbara byggnader timrade dom!

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

[VSK]
9/13/15, 10:48 AM
#19

Timmerstugor sägs hålla den bästa luften/klimatet av alla hus (utan hjälp av klimatanläggning mm). Min dröm är ju att nån gång kunna få bo i ett sånt hus. Men då lär man ju hitta en stor kappsäck med pengar först.

Ghosthunter
9/13/15, 10:53 AM
#20

Det kan nog stämma. Gräs, sågspån eller bark är bra isolering och det liksom andas, det blir inte igentäppt så att det möglar om man säger så. Det blir luftigt och skönt!🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Annons:
[VSK]
9/13/15, 10:56 AM
#21

👍

[Carpinus]
11/2/15, 8:15 PM
#22

Att läsa och lyssna på från SR: "Torsby - finnarna i skogen".  (Längd 25:04.) Programmet är på svenska.

"I det tredje avsnittet av Sverige är finskt befinner vi oss i Torsby. Kommunen är i dag den minst finska i landet enligt statistik från SCB. Men i skogarna var det fullt av dem."---

"I avsnittet om skogsfinnarna berättar vi även om kända ättlingar. Spåren leder bland annat in i det svenska kungahuset, och fram till den andra mannen på månen."

Ghosthunter
11/2/15, 10:24 PM
#23

Intressant. Jag ska lyssna sen när jag får tid🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

[Göstage]
7/4/20, 7:11 PM
#24

"Sedan tre år tillbaka pågår ett arbete med målet att göra Finnskogen till världsarv. Just nu filmas det i de gamla finnbygderna och filmen är ett led i att dokumentera de unika värden som finns i området", rapporterar SVT.

Filmen skall vara klar i höst, och filmteamet hoppas att den köps in för visning på TV. Ansökan om världsarvsstatus dröjer däremot till 2025.

Ghosthunter
7/4/20, 9:38 PM
#25

#24 Jo jag vet och hoppas att de verkligen lyckas!🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Pyttelite
8/21/21, 10:21 AM
#26

Laddad med kartongvis med sprayfärgsburkar ger den Arvikabördiga konstnären Julia Riordan gårdsplanen utanför Torsby Finnskogscentrum nytt liv i projektet Skogslivs regi. Hennes konstverk syftar till att skapa nya berättelser i och om Finnskogen.

Läs mer här:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/hon-skapar-en-ny-berattelse-pa-finnskogen


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Laddad med kartongvis med sprayfärgsburkar ger den Arvikabördiga konstnären Julia Riordan gårdsplanen utanför Torsby Finnskogscentrum nytt liv i projektet Skogslivs regi. Hennes konstverk syftar till att skapa nya berättelser i och om Finnskogen.
Ghosthunter
8/25/21, 7:17 PM
#27

Åh, den målningen höll jag nästan på att stiga på i lördags. Hade kanske inte gjort så mycket, för jag gillar inte detta projekt ändå. Det passar inte med sprayfärger på Finnskogen och dessutom skadligt för miljön.

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Annons:
Upp till toppen
Annons: